Hartzeer

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Prof. Roberto Bolli

Iedereen heeft kans op een hartaanval, zelfs als je niet rookt, gezond eet en veel beweegt. Gelukkig is dit niet altijd dodelijk, al sterft een deel van het hart. De dode hartcellen functioneren niet meer en worden vervangen door littekenweefsel. Hierdoor werkt het hart onvoldoende en dat kan leiden tot hartfalen. In Nederland sterven jaarlijks zo'n 7000 mensen hier aan. Tot nu toe kunnen patiënten alleen kiezen voor medicijnen of ingrijpende operaties: een harttransplantatie of een pacemaker. Herstel van kapot hartweefsel is niet mogelijk. Wat als we kapotte hartcellen konden vervangen door werkende?

Cardioloog Roberto Bolli (hoofd Cardiovasculaire Geneeskunde, University of Louisville, Kentucky) is een pionier op het gebied van stamcellen. Deze zijn nog niet 'gedifferentieerd' en kunnen uitgroeien tot elke soort cel. Door het gebruik van de patiënts eigen hartstamcellen, lukt het Bolli om het afgestorven hartweefsel te repareren. Hoe groeien stamcellen? Wat is er al mogelijk? Hoe vergaat het zijn patiënten? Zal stamceltherapie binnenkort een reguliere behandelmethode worden? Technische en medische wetenschappers werken samen om stappen in die richting te zetten. Biedt deze aanpak ook mogelijkheden om andere ziektes te behandelen waarbij functionele cellen verloren zijn gegaan, zoals bijvoorbeeld bij diabetes en de ziekte van Parkinson?

Deze lezing is onderdeel van een landelijke lezingenserie georganiseerd door het BioMedical Materials programma As good as new.

De opname van de lezing is niet beschikbaar, maar een verslag van de lezing lees je hier.

Na afloop had Studium Generale een uitgebreid interview met prof. Bolli, waarin hij meer vertelt over zijn onderzoek. Hij is openhartig over de mogelijkheden én moeilijkheden van stamcelonderzoek, lees het hier.