Healthy Urban Living

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Wereldwijd trekken mensen en masse naar de stad. Grijze woontorens en smog creërende files zijn steeds vaker realiteit. Hoe houden we steden met zoveel bewoners toch gezond? Wat zijn de gevaren en uitdagingen? De woonomgeving, het 'buiten', heeft sterke weerslag op het 'binnen': lichaam en geest. Stedenbouw, openbare ruimte, techniek en architectuur kunnen dus een belangrijke rol spelen.

Topwetenschappers uit binnen- en buitenland schetsen droombeelden en doemscenario's en buigen zich in vier lezingen over stadse thema's in relatie tot gezondheid en welzijn. In samenwerking met het Utrechtse onderzoeksprogramma Healthy Urban Living (www.uu.nl/hul) en Rabobank Utrecht.

De lezingen zijn in het engels.

DINSDAG 15 SEPTEMBER
Fit in the City
Even een rondje hardlopen of op de fiets naar kantoor – dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als we de openbare ruimte zo vormgeven dat zij uitnodigt tot bewegen en gezond eten, is het probleem dan opgelost? Met prof. Terry Huang (Public Health, City University of New York) en prof. dr. Hans Brug (Epidemiologie, VU Amsterdam).

DINSDAG 20 OKTOBER
It's in the Air
De hoeveelheid fijnstof is in veel westerse steden te hoog. Hoe zorgen we dat milieu en mens beschermd worden en tegelijkertijd de stad goed bereikbaar blijft voor verkeer? Met prof. Jordi Sunyer (Environmental Epidemiology, University Pompeu Fabra Barcelona) en prof. dr. Bert Brunekreef (IRAS, UU).

DINSDAG 17 NOVEMBER
Urban Stress and Happiness
Drukke straten, weinig groen. De overbevolkte metropolis kan beklemmen. Terwijl deze ook veel kansen biedt voor sociale contacten en vermaak. Wat is de relatie tussen stadse stress en geluk? Met dr. Mazda Adli (Psychiatrie, UMC Charité Berlijn) en prof. dr. Meike Bartels (Biologische Psychologie, VU Amsterdam).

DINSDAG 15 DECEMBER
Mind the Gap
In elke stad zijn er welvarende en achterstandswijken, maar de groeiende ongelijkheid hiertussen is voor niemand gezond. Hoe kunnen we dit patroon doorbreken? Met prof. Margaret Whitehead (Public Health, University of Liverpool) en prof. dr. Karien Stronks (Sociale Geneeskunde, AMC/UvA).