Het christendom

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Moet de christelijke religie vastgelegd worden in de grondwet? Mag Turkije als niet-christelijke staat deel uitmaken van de Europese Unie? Moet Nederland vasthouden aan het recht op bijzonder onderwijs?

In veel politieke discussies speelt de vraag of het christelijke erfgoed actief beschermd moet worden tegen de invloed van andere culturen. Maar waaruit bestaat dat erfgoed? Is er zoiets als een christelijke identiteit die alle Nederlanders delen? Hebben we het dan over religie of breder, over een cultuur waarvan we ons misschien niet eens bewust zijn? Voor een beter begrip kunnen we het beste terug naar de geschiedenis.

Willemien Otten is hoogleraar Geschiedenis van het Christendom en vakdecaan Godgeleerdheid. Haar onderzoeksgebied beslaat met name het vroege en middeleeuwse christendom. In twee colleges biedt ze een overzicht van de geschiedenis van het christendom vanaf het ontstaan van het christelijke geloof tot en met de hedendaagse ontwikkelingen. Aan bod komen de verspreiding van het geloof, de fundamentele denkbeelden, de ethiek, belangrijke figuren uit de christelijke traditie, de strijd tussen orthodoxie en ketterij, de Verlichting, de diversiteit aan christelijke stromingen en de relatie tussen kerk en staat. Met deze kennis kan ook de hedendaagse discussie op een hoger plan gebracht worden.

Deze lezingen zijn naderhand op cd uitgebracht door Home Academy Publishers.