Iedereen is muzikaal

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Prof. dr. Henkjan Honing

'Iedereen is muzikaal', stelt Henkjan Honing. Al heeft niet iedereen het talent om muziek te maken, we kunnen wel goed luisteren, ritme begrijpen en melodieën herkennen. Dat is al in de hersenen van baby's te zien. Ligt muzikaliteit in onze genen besloten? Is dat dan vanwege een evolutionair voordeel? Of is muziek een toevallig bijproduct, dat ons weliswaar veel plezier biedt en helpt te communiceren, maar in feite nutteloos is?

Muziek lijkt een rol te spelen bij ons individuele welbevinden. Muziek luisteren kan een uitlaatklep zijn en muziek spelen een manier om indruk te maken op het andere geslacht. Ook bij groepsvorming en sociale cohesie is muziek belangrijk. De vroegst bekende samenlevingen vierden al feest of hadden rituelen waarbij samen muziek werd gemaakt en gedanst. Toch is daarmee het evolutionair nut nog niet bewezen. Prof. dr. Henkjan Honing (Muziekcognitie, UvA) doet onderzoek naar muziek, cognitie en evolutie en gaat in op de recente bevindingen binnen dit interdisciplinaire onderzoeksveld.

De Kunst- en wetenschapslezing is in het leven geroepen bij het afscheid van André Klukhuhn, toenmalig directeur van Studium Generale, om de relatie te belichten tussen kunst en wetenschap: twee manieren om uitdrukking te geven aan hoe we de wereld ervaren.