Mooi oud

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Hoe dacht men daar vroeger over, wat weten we nu en waar gaat het heen? Onze 'echte leeftijd' ligt inmiddels veel lager dan die van de generaties voor ons: we worden gezonder oud. Onze beperkte houdbaarheid kunnen we steeds beter zelf beïnvloeden. Ons risicoprofiel kunnen we meten, onze levensstijl aanpassen en als dat niet helpt onder het mes. Is oud zijn een probleem of een zegen? Daarover kunnen we misschien iets leren van bepaalde bevolkingsgroepen in ons land waar familielijn en de groep belangrijker zijn. En hoe klinkt 'to age gracefully' in het Turks?

Gaat de levensverwachting nog omhoog of zal die weer dalen, dankzij de 'heerlijke' overdaad waar we in leven. Vet voedsel is bijvoorbeeld goedkoper dan fruit. Met het nieuwe regeerakkoord is de vraag actueel of er echte alternatieven zijn voor euthanasie. En de jongerenpartij zette de AOW op de agenda, wie wil betalen voor de ouderen van de toekomst? Mooi oud worden, dat raakt ons persoonlijk en maatschappelijk.

Festival Gezondheid!

Deze lezingenserie vindt plaats in aanloop naar het Utrechtse Festival Gezondheid op 9 en 10 juni waar de 'oudere mens door de eeuwen heen' centraal staat. Mevr. Borst-Eilers (Minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok) heeft de lezingenreeks geopend.

GESCHIEDENIS
Donderdag 26 april
De vier jaargetijden van het leven
Prof. dr. Manfred Horstmanshoff, Geschiedenis van de Antieke Geneeskunde, Universiteit Leiden.
De levensladder van de mens. Hoe kijken we daar tegenaan en waarom is dat veranderd?

ZINGEVING
Donderdag 3 mei
Het taboe op de dood doorbreken
Hetty Stok, directeur Hospice Utrecht.
Waarom is doodgaan in Nederland een taboe? Maken nieuwe ontwikkelingen in pijnbestrijding en zorg euthanasie overbodig? Hoe past dit in de voornemens van het kabinet?

CULTUUR
Donderdag 10 mei
Wat is 'to age gracefully' in het Turks?
Drs. Ank Loog, Kenniscentrum Ouderen, Vilans, Utrecht.
Oud worden in groepen waar familielijn en groepscultuur belangrijk zijn. Wat is de boodschap voor onze individualistische cultuur?
Kijk de lezing terug.

RECHT
Donderdag 24 mei
Lang leve de AOW
Prof. dr. Gijsbert Vonk, Sociale Zekerheids Recht, Universiteit Groningen.
De jongerenpartij zette het op de agenda: wie wil er betalen voor de AOW van de toekomst? Maar de AOW is sterker dan je denkt.

ETHIEK
Donderdag 31 mei
Lekker niet perfect!
Drs. Larissa Pans, publiciste, stelt het onmogelijke schoonheids- en sexideaal ter discussie. Als we in onze jonge jaren al niet tegen rimpelende lichaamsdelen en hangwangen kunnen, wat staat ons dan te wachten in onze oudere jaren?
Zie ook www.beperkthoudbaar.info en/of download het manifest (pdf) dat onder anderen door Larissa Pans is opgesteld. Je kunt ook de lezing terugkijken.

ECONOMIE
Donderdag 7 juni
Wie kan de verleidingen weerstaan?
Prof. dr. Guus Schrijvers, Algemene Gezondheidszorg, UMC, Utrecht.
De maakbaarheid van je individuele gezondheid is enorm. Iedereen weet het: niet roken, bewegen en matig eten. Maar kunnen we de verantwoordelijkheid aan? Of moet de overheid de wijste zijn?
Bekijk de video van deze lezing online (streaming video).