Oost west thuis best

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

We hebben altijd al gefascineerd onze blik op het Oosten gericht: van de sprookjes van Duizend-en-één-nacht tot de boeken van Louis Couperus. Maar ook vandaag zijn het beelden uit de Islamitische wereld die het nieuws halen. Andersom spelen in het Oosten ideeën over de vrijheden in de westerse cultuur een grote rol. Kloppen deze met de werkelijkheid? Verschillen het Oosten en het Westen fundamenteel of groeien ze steeds meer naar elkaar toe? Misschien houden we onszelf wel een spiegel voor door te kijken naar andere culturen. In dit tweeluik onderzoeken we hoe oude stereotypen hedendaagse opvattingen beïnvloeden. Hoe wordt het beeld van 'de ander' in beide culturen gevormd? En wat is hierin de rol van de media, islamologen, migrantenschrijvers en opinieleiders?

Muzikanten van Arifa Music brengen je beide avonden in Oosterse sferen.

Illustrator Ronald van der Heide tekent live tijdens de avonden om de verhalen in beeld te brengen. Beeldverslag Oost west thuis best:

Tekening 'Blik op het Oosten' (klik voor vergroting)Tekening 'Blik op het Westen' (klik voor vergroting)

DINSDAG 8 OKTOBER

BLIK OP HET OOSTEN
Hoe is het Oosten de afgelopen 150 jaar in Nederland gezien? En hoever staat het beeld dat we hebben af van de werkelijkheid? Met schrijver Kader Abdolah, prof. dr. Johan Goud (Religie en Zingeving, UU), programmamaker Michael Schaap (De Hokjesman) en prof. Marcel Poorthuis (Bijbelwetenschappen en Kerkgeschiedenis, UvT).

DINSDAG 15 OKTOBER

BLIK OP HET WESTEN
'Westerse' waarden als persvrijheid, mensenrechten en democratie zijn in de Arabische wereld steeds vaker onderwerp van gesprek. Hoe wordt het Westen in beeld gebracht? En wat is de rol van de media hierin? Met o.a. arabist Petra Stienen, dr. Robbert Woltering (Semitische talen en culturen, UvA) prof. dr. Mineke Schipper (Interculturele Literatuurwetenschap, UL) en Jan Keulen (Doha Centre for Media Freedom, Qatar).