Op losse schroeven

Over deze serie

2016

Sla de krant maar open en de schrik slaat je om het hart. Psychiatrische patiënten belanden op straat. Doorgeschoten maatregelen tegen terrorisme creëren schijnveiligheid. En rechters trekken aan de noodrem vanwege de aanhoudende roep om zwaarder te straffen. Er lijkt steeds minder vertrouwen te zijn in de voorheen rotsvaste funderingen van de maatschappij. Onrust is er ook over de geringe kansen voor net-afgestudeerden op de arbeidsmarkt, de groeiende kloof tussen arm en rijk, en de perverse prikkels in de pers. Moet het roer om?

Beleidsmakers reageren op de maatschappelijke ophef met termen als 'impact' en 'transparantie'. Wie kan daar nou tegen zijn? Dat rooskleurige scenario voor de samenleving gaat gepaard met rendementsdenken en decentralisatie. Burgers moeten zichzelf redden, maar kan dat wel? Flexibiliteit wordt verwacht, terwijl zekerheden wegvallen. Zo laten we de klassieke verzorgingsstaat langzaamaan achter ons. Maar welke instituties komen daar voor in de plaats en hoe moeten we die inrichten?

De sprekers in deze serie stellen hun diagnose en geven alternatieven. Wat kunnen we doen om weer vaste grond onder de voeten te krijgen?

I.s.m. de faculteit Sociale Wetenschappen en strategisch thema Institutions for Open Societies.

Deze serie is voor iedereen toegankelijk en speciaal voor studenten ook te volgen als onderdeel van de cursus 'De kracht van instituties' (201600020). Na-inschrijving is nog mogelijk op 22 en 23 augustus via Osiris.

De opname van het Lagerhuisdebat om technische redenen niet beschikbaar.