Pompen of verzuipen

Over deze serie

2020

Een glas kraanwater, stroom uit het stopcontact, met de trein naar je werk, en altijd onbeperkte toegang tot de digitale wereld. Je staat waarschijnlijk niet dagelijks stil bij het ingewikkelde netwerk aan buizen, draden, kabels en wegen dat onze manier van leven mogelijk maakt. Waarom zou je? Toch moeten oude vertrouwde infrastructuren op de schop om ons land en onze steden toekomstbestendig te maken. Om het hoofd te bieden aan de huidige ecologische crisis, bijvoorbeeld. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Infrastructuren zijn complex. Ze zijn zo verankerd in ons dagelijks leven dat iedere kleine aanpassing een grote uitdaging is. Hoe gaan we dit doen?

In deze reeks vertellen wetenschappers over de wereld van morgen. Hoe een stad kan overleven in tijden van droogte, maar tegelijkertijd om kan gaan met grote hoeveelheden water. Hoe we de gigantische afvalhopen kunnen verminderen, door de waarde van afval in te zien. Hoe data kunnen helpen vervoer, mensen en behoeften op elkaar af te stemmen. Maar ook: hoe we verschillende belangen, van burgers, bedrijven en overheden op elkaar gaan afstemmen. Wie gaat welk steentje bijdragen?

Deze serie is een samenwerking met de hub Transforming Infrastructures for Sustainable Cities.

De cursus ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’ organiseren we in samenwerking met de faculteit Geowetenschappen. Ieder jaar verkennen we met wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden een specifiek onderwerp binnen het overkoepelende thema duurzaamheid.