Rietveld revisited

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Bij de naam 'Rietveld' denken de meeste mensen eerder aan het Rietveldhuis of de Rietveldstoel dan aan de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Rietveld. Als lid van kunstenaarskring De Stijl en pionier van het Nieuwe Bouwen strekte zijn invloed zich in de roerige jaren twintig en dertig al snel internationaal uit. Rietvelds tijd was dynamisch, zowel in de beeldende kunst en architectuur als in de muziek, wetenschap, literatuur en het denken. De rechte lijnen, de eenvoud en primaire kleuren zie je terug in allerlei kunstvormen, zoals de schilderijen van Mondriaan en de ontwerpen van Bauhaus. Beïnvloedde de tijdgeest hem of andersom?

De Stijl was als avant-gardistische beweging erg vernieuwend. Maar wat eens vooruitstrevend was, wordt uiteindelijk gewoon; ook het Rietveld Schröderhuis is een hoekhuis waar je ongemerkt langsfietst. Zijn we zo aan abstracte kunst gewend geraakt? We beseffen vaak niet dat het Rietvelds invloed is die we terugzien in onze huizen, meubels en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Toch zijn de functionaliteit en het democratische design van deze ontwerpen internationaal beroemd. Nederland staat hier nog steeds om bekend, dankzij Rietveld; de meubelmaker die later architect werd.

De sprekers in deze serie bespreken Rietveld als pionier, architect, kind van zijn tijd en als een kunstenaar die groter bleek te zijn dan zijn tijd.
Dit programma kwam tot stand i.s.m. Centraal Museum en Gemeente Utrecht.

Sprekers: Ida van Zijl, dr. Hetty Berens, dr. Helleke van den Braber, dr. Linda Boersma.

In samenwerking met...

Centraal Museum Utrecht

Architectuurcentrum Aorta

Dutch design double