Roger Scruton: waarom cultuur belangrijk is

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Wat is cultuur? Waarom moeten we cultuur levend houden, en hoe? De Britse filosoof Roger Scruton schreef een groot essay, waarin hij de westerse cultuur verdedigt tegen haar interne critici en externe vijanden, en betoogt dat geruchten over de teloorgang van die cultuur sterk overdreven zijn. Scruton beargumenteert dat onze cultuur een blijvende bron van morele kennis is en bestrijdt het modieuze sarcasme waarmee ze wordt afgedaan als het nutteloze erfgoed van 'dode, witte Europese mannen'.

Nederlandse persstem over Culture Counts:

'[…] dit elegant geschreven essay [is] de moeite waard. Dat komt voor een deel omdat Scruton een lucide – en standsbewuste – invulling geeft aan het begrip “cultuur”: voor hem betekent dat hogere beschaving en Bildung, en niet domweg alles wat een groep mensen toevallig verbindt. Daarnaast zullen de meeste lezers van harte zijn lijstje van kwalen in de moderne samenleving onderschrijven: de achteruitgang van het onderwijs, de dwangmatige verstrooiing van de popcultuur, de nonchalante nadruk op zelfontplooiing.' Sjoerd de Jong in NRC Handelsblad

Klik hier voor een interview met Roger Scruton dat verslaggevers van de uitgeverij Nieuw Amsterdam maakten voorafgaand aan de lezing.