Tolerantie anno nu

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Tolerantie is de kern van onze nationale identiteit. Maar zijn we nog wel zo ruimdenkend in Nederland? De wijze waarop de discussie over Zwarte Piet werd gevoerd was op zijn minst ongenuanceerd. En racisme in de sport blijkt moeilijk uit te bannen: van oerwoudgeluiden tot kwetsende spreekkoren en spandoeken in stadions. Ook op sociale media zijn beledigingen aan de orde van dag. Is dit de uitzondering of de regel?

Meestal schrijven we discriminerende opvattingen toe aan anderen, maar het is veel sluipender. Iedereen is vatbaar voor negatieve associaties die effect hebben op hoe we over de ander oordelen. Hoe kunnen we de discussie over afkomst, discriminatie, racisme en tolerantie op een goede manier bespreekbaar maken?

Elk jaar draagt de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Utrechts Comité 4 mei-herdenking, bij aan een actuele vorm van herdenken. Na de dodenherdenking op het Domplein spreekt auteur en journalist Robert Vuijsje, bekend van o.a. Alleen maar nette mensen, over dit thema.

Discussier mee op Twitter via #sguu