Universitaire Vredesdagen 2006

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Aangeschoten vredesduif? De VN als vredesinstituut
Symposium op dinsdag 25 april 2006

De Verenigde Naties zijn opgericht om oorlogen te voorkomen en de wereldvrede te bewaken. Landen kunnen worden veroordeeld door middel van resoluties en VN-blauwhelmen worden naar gebieden gestuurd om strijdende partijen uit elkaar te houden. Maar soms zijn de mandaten niet toereikend en de soldaten te licht bewapend. En trekken landen als de VS en China zich nog wel iets aan van de VN en de Veiligheidsraad? En hoe zit het met de legitimiteit van de Veiligheidsraad? Zijn de Verenigde Naties niets meer dan een tandeloze papieren tijger? Als je de mening wilt horen van diverse deskundigen en zelf de discussie wilt aangaan, ben je van harte welkom om deel te nemen aan het symposium over de toekomst van de VN als vredesinstituut.

Dit symposium in het kader van de Universitaire Vredesdagen wordt georganiseerd door de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB Utrecht), Stichting Oikos en Studium Generale UU.

Middagprogramma

Het middagprogramma gaat over het functioneren van de Verenigde Naties als vredesinstituut. Waarom zijn de Verenigde Naties opgericht en hoe heeft de VN sindsdien gefunctioneerd op het gebied van oorlog en vrede? Alternatieve manieren van conflictpreventie en de ideologische achtergrond komen aan bod in de interactieve workshops. Ten slotte wordt gekeken naar de toekomst van VN-vredesmissies.

  • 13:00 uur Openingswoord door dagvoorzitter Sander Hartemink (SIB Utrecht)
  • 13:15 uur Lezing: 60 jaar Verenigde Naties in vogelvlucht. Prof. dr. Duco Hellema (Instituut Geschiedenis, UU)
  • 13:45 uur Lezing: De VN als vredesinstituut: idealisme met een weeffout. Prof. dr. Lennart Vriens (em. Vredespedagogiek, UU)
  • 14:15 uur Pauze
  • 14:30 uur Workshops:
    1. Rollenspel: de genocide in Rwanda. Dr. Jaïr van der Lijn (Radboud Universiteit)
    2. Dialogue for peaceful change. Ir. Ingeberte Uitslag (Stichting Oikos)
    3. Op zoek naar een kosmopolitische identiteit. Drs. Floris van den Berg (Studium Generale, UU)
  • 16:00 uur Pauze
  • 16:30 uur Lezing: Hervorming van de VN - de rol bij internationale vrede en veiligheid. Dr. Dick Leurdijk (Instituut Clingendael)
  • 17:45 uur Afsluiting middagprogramma

Plaats: Spaans Taal- en Cultuurcentrum Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht.
Tijd: 13:00 tot 18:00 uur.
Toegang: Deelname aan het middagprogramma kost 3 euro (SIB-leden betalen 2 euro). Inclusief drankjes, hapjes en hand-out.

Avondprogramma

De avond staat in het teken van de VN-Veiligheidsraad. De verantwoordelijkheid voor het handhaven van de internationale vrede en veiligheid ligt volgens het Handvest van de Verenigde Naties in eerste instantie bij deze raad, die uit 15 leden bestaat. Daarmee is de Raad het hoogste orgaan van de VN en de plek waar besloten wordt over zaken als oorlog en vrede, interventies en vredesmissies, wapenbeheersing en internationale geschillenbeslechting. Hoe werkt de Veiligheidsraad eigenlijk en is het tijd voor hervormingen van de Raad, die gedomineerd wordt door de vijf erkende kernmachten?

  • 20:00 uur Opening avondprogramma door Sander Hartemink (SIB Utrecht)
  • 20:05 uur Lezing: De VN-Veiligheidsraad; een korte inleiding. (Dr. Dick Leurdijk, Instituut Clingendael)
  • 21:00 uur Paneldiscussie onder voorzitterschap van Dr. Hans Werdmölder (Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten, Universiteit Utrecht). Deelnemers:
    • Dr. Dick Leurdijk (Instituut Clingendael)
    • Drs. Gerard Steeghs (Afdeling multilaterale instituten, Ministerie van Buitenlandse Zaken)
    • Dr. mr. Eric Myjer (Docent volkenrecht, UU)
  • 21:45 uur Afsluiting avondprogramma. Aansluitend: borrel in café de Nieuwe Dikke Dries, Oudkerkhof 36, Utrecht.