Zwarte gaten

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

De relativiteitstheorie van Einstein voorspelde het bestaan van zwarte gaten: geïmplodeerde sterren van waaruit niets kan ontsnappen, zelfs licht niet. Bestond het zwarte gat eerst nog als wiskundige constructie op papier, tegenwoordig kunnen astronomen vele zwarte gaten in het heelal aanwijzen. Een zwart gat is een natuurkundig fenomeen dat bestaat uit oneindig dicht op elkaar gepakte massa. Het vormt letterlijk een gat in de kosmos.

Maar het idee van zwarte gaten raakt ook aan filosofische vragen over ruimte en tijd, en over de plaats van de mens die ze aanschouwt; een begrip dat de verbeelding aan het werk zet.

Snaartheoreticus prof. dr. Herman Verlinde (Natuurkunde, Princeton University) geeft een lezing over de natuurkundige en astronomische eigenschappen van zwarte gaten. Dichters Maria Barnas, Anne Vegter en Mustafa Stitou laten zich inspireren door de wetenschap en dragen poëzie voor. Wetenschapshistoricus en redacteur van De Gids dr. Jeroen van Dongen (Geschiedenis van de fysica, UU) leidt de avond in.

Dit programma is georganiseerd in samenwerking met literair tijdschrift De Gids en het Descartes Centre for the History and Philosophy of the Sciences and the Humanities.

Meer weten over sterrenkunde? Kijk ook eens op de site van Sterrenwacht Sonnenborgh of van de tentoonstelling Master of the Universe van het Universiteitsmuseum.

In samenwerking met...

De Gids

Descartes Centre