de Jonge

Prof. dr. Ank de Jonge

Hoogleraar Verloskunde
1 event
Prof. dr. Ank de Jonge is hoogleraar verloskunde aan het Amsterdam UMC en aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen.

De Jonge is de eerste hoogleraar verloskunde van Nederland. Naast haar onderzoek is De Jonge al bijna 30 jaar werkzaam als verloskundige. Ze pleit voor geboortezorg waarbij de behoeften van de vrouw centraal staan.

Op dit moment doet De Jonge onderzoek naar hoe continuïteit in geboortezorg kan leiden tot betere uitkomsten (Continuity of Midwifery Care (COMIC) studie). Zwangere vrouwen die worden begeleid door een vast team van zorgverleners durven namelijk makkelijker dingen te bespreken, ervaren minder stress en hebben minder vaak medische ingrepen nodig. Daarnaast doet De Jonge ook onderzoek naar integrale zorg voor vrouwen, waarbij de relatie tussen patiënt en zorgverlener centraal staat (Organisation of Integrated Care (VOICE) studie).

Eerder in haar carrière deed De Jonge onderzoek naar thuisbevallingen en naar de effectiviteit van het echo-onderzoek in het derde trimester van de zwangerschap. Ook was De Jonge projectleider van studies over integrale zorgsystemen en integrale zwangerschapszorg.

Meer weten? Lees hier het artikel "Een vaste vroedvrouw als buffer tegen stress".