Ikram

Prof. dr. Arfan Ikram

Neuro-epidemioloog
3 opnames & 1 event
Arfan Ikram is hoogleraar epidemiologie aan het Erasmus MC en adjunct-hoogleraar epidemiologie aan de Harvard Universiteit.

Ikram onderzoekt als neuro-epidemioloog hersenaandoeningen zoals dementie, Alzheimer, Parkinson en beroertes. Hij richt zich daarbij op de oorzaken van de zieke van alzheimer en het beter begrijpen van wat er in de hersenen gebeurt in aanloop naar het ontwikkelen van de ziekte. Ikram toonde aan dat ongeveer 30 procent van de dementiegevallen voorkomen kan worden door het uitbannen hart en vaatziektes. Zo blijkt een hoge bloeddruk een grote risicofactor voor dementie.

In zijn oratie ‘Facts, Counterfacts and Artifacts’ sprak Ikram over de criteria waaraan je goede uitvoering van onderzoek kunt toetsen. Andere vakgebieden zouden volgens hem veel kunnen leren van de klinisch epidemiologische werkwijze, waarbij door middel van een goede onderzoeksopzet getracht wordt alternatieve verklaringen voor een oorzaak-gevolgrelatie uit te sluiten. “Epidemiologie is geen apart vak, het is een manier van nadenken over onderzoek doen. En het is minder moeilijk dan veel mensen denken. Eigenlijk is het niet meer dan logisch nadenken,” zegt hij in een interview.

Ikram is lid van de Jonge Akademie van de KNAW.