Haring

Prof. dr. Bas Haring

Filosoof
7 opnames
Bas Haring denkt en vraagt, schrijft en spreekt. Op een heldere en prikkelende manier probeert hij wetenschap en filosofie betekenis te geven voor het leven.

Haring is filosoof en schrijver van enkele populair-wetenschappelijke boeken en vele columns. Bas Haring is ook tv-presentator bij de RVU (programma Haringen Wisebits) en als opiniemaker betrokken bij het NCRV programma 'Altijd Wat', daarin geeft hij zijn visie op de reportages en onderwerpen.

In 1992 behaalde Bas Haring zijn doctoraal aan Universiteit Utrecht in Cognitieve Kunstmatige Intelligentie (CKI), waarna hij in 1997 promoveerde op zijn onderzoek over cognitieve kunstmatige intelligentie. Sinds 2006 is Bas Haring bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden waar hij de leerstoel 'Publiek begrip van Wetenschap' bekleedt. Hij schreef verschillende boeken waaronder Voor een echt succesvol leven (2007)– een pleidooi voor een onsuccesvol leven, Kaas en de evolutietheorie (2001), De ijzeren wil (2003), over het brein, bewustzijn en denkende machines en Vallende Kwartjes - Een slimme selectie van leesbare wetenschap(2010) (in samenwerking met Ionica Smeets). In 2009 was hij de auteur van het essay voor de Maand van de Filosofie, getiteld Het aquarium van Walter Huijmans. In de herfst van 2011 kwam zijn nieuwe boek Plastic panda's. Over het opheffen van de natuur uit over de waarde van biodiversiteit.