Schouten

Prof. dr. Ben Schouten

Gamewetenschapper
3 opnames
Prof. dr. Ben Schouten is sinds 1 Januari 2010 hoogleraar Playful Interaction aan de faculteit Industrial Design (Eindhoven) en Lector Serious Game Design en Ambient Intelligence & Design aan Fontys Hogescholen. Daarnaast is hij adviseur voor het Mediafonds voor culturele omroep producties en de Europese Commissie.

Schouten studeerde in 1983 af aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt als professioneel kunstenaar. Na jarenlang gereisd te hebben in de Magreb, hervond hij zijn voorliefde voor Wiskunde en studeerde af in Augustus 1995 in de Chaos Theorie.

Hij was een van de oprichters van Desk.nl BV, een Application Software Provider die in de hectische beginjaren van het internet veel klanten de weg naar innovatieve e-commerce wees. Tezamen met het Vormgevingsinstituut werd Desk in 1999 beloond met een Webby Award in gaming.

In 2001 promoveerde Ben Schouten op een proefschrift met de titel: “Hoe herkent een computer een koe”. Dit proefschrift handelt over manieren om visuele informatie (foto's, video, etc.) op een intuïtieve manier op basis van perceptie en gelijkheid te kunnen zoeken in digitale databases. Deze thesis won de bronzen medaille voor Design in de categorie “New Media, subcategory, Information en Education” in New York (2001).