Barber

Prof. Benjamin Barber

Socioloog
1 opname
Benjamin R. Barber was een Amerikaanse politicoloog die bekendheid verwierf met zijn boek Jihad vs. McWorld in 1995.

Voordat hij in 1960 zijn bachelordiploma behaalde aan Grinnell College, studeerde hij aan het Albert Schweitzer College in Zwitserland en de London School of Economics. Hij behaalde zijn master aan Harvard en in 1967 promoveerde hij aan dezelfde Universiteit. In 1974 richtte hij het tijdschrift Political Theory op, waar hij tot 1983 hoofdredacteur van was.
Barber had 17 boeken op zijn naam staan, waar Strong Democracy: Participatory Politics for a New Age en Jihad VS. McWorld: Terrorism's Challenge to Democracy de bekendste van zijn. In zijn boek Jihad vs. McWorld (1995), stelde hij dat de hedendaagse wereld wordt verscheurd door twee tegenovergestelde krachten die de democratie ondermijnen: globalisering, kapitalisme en consumentisme enerzijds en de traditionele, religieuze respons hierop anderzijds.
Naast boeken over politiek, maatschappij en staatsinrichting publiceerde hij ook een roman. Barber was adviseur voor Bill Clinton en doceerde aan verschillende universiteiten, waaronder de University of Pennsylvania, Princeton University en Rutgers University (New Jersey, VS).

Benjamin Barber overleed op 24 april 2017.