Berkel

Mr. Dennis van Berkel

Klimaatadvocaat
2 opnames
Dennis van Berkel is als klimaatjurist werkzaam bij Stichting Urgenda. Deze organisatie heeft als missie Nederland sneller duurzaam te maken.

Het uiteindelijke doel van Urgenda is een duurzame en circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen. Van Berkel houdt zich bezig met juridische kant van het verhaal. Zijn missie is "het recht inzetten voor de bescherming van huidige en toekomstige generaties tegen de gevolgen van klimaatverandering”.

Actiegroep Urgenda klaagde in 2012 samen met 900 burgers de Nederlandse Staat aan omdat deze onvoldoende maatregelen zou nemen om klimaatverandering tegen te gaan en daardoor niet in staat is om haar burgers te beschermen. Met de dagvaarding wil Urgenda een beter klimaatbeleid afdwingen.

Eerder werkte van Berkel als advocaat bij de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het advocatenkantoor Stibbe. Van Berkel studeerde rechten aan de Universiteit Leiden, de London School of Economics and Political Science en New York University School of Law waarbij hij zich specialiseerde in het recht, de economie en de wetenschap van klimaatverandering.