Cuppen

Prof. dr. ir. Eefje Cuppen

Innovatiewetenschapper
1 opname & 1 event
Prof dr. ir. Eefje Cuppen is associate professor aan de faculteit van Technology, Policy and Management van de TU Delft en hoogleraar Governance of Sustainability aan Leiden University.

Cuppens onderzoek richt zich op de betrokkenheid van burgers bij technologiebeheer. Specifiek richt zij zich op de technologieën die relevant zijn voor duurzaamheidstransities. Ze onderzoekt de rol die publieke partijen, zoals consumenten, producenten en activisten, hebben in de energietransitie, en hoe deze rollen worden gezien door andere actoren in de energietransitie, zoals energiebedrijven en de overheid. Ze is geïnteresseerd in de vragen: Hoe en waarom organiseren burgers zich collectief rondom duurzaamheidsvraagstukken en hoe uit dit zich enerzijds in kansen en anderzijds in conflicten?

Cuppen leidt momenteel een onderzoeksproject naar verantwoorde innovatie van controversiële energietechnologieën. Ook is ze betrokken bij de wetenschappelijke coördinatie van de European Foundations Award voor verantwoord onderzoek en innovatie.

Hiernaast was Cuppen deskundig lid van de EU 2020-adviesraad van het Future and Emerging Technologisch werkprogramma 2016/2017.

Cuppen studeerde Innovatiewetenschappen aan de TU Eindhoven en promoveerde in beleidswetenschappen aan de Vrije Universiteit.