Deckwitz

Ellen Deckwitz

Dichter
2 events
Ellen Deckwitz is dichter en literair columnist van de NRC.

Deckwitz publiceerde in 2019 Hogere natuurkunde, een dichtbundel over Nederlands-Indië, het kolonialisme en de nasleep ervan. De bundel werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs. In 2020 verschijnt haar non-fictieboek Echokamer, dat hetzelfde onderwerp belicht in prozavorm.

Ze studeerde Nederlands in Groningen. In 2009 werd ze poetry slam-kampioen van Nederland. Twee jaar later bracht ze haar poëziedebuut uit, De steen vreest mij, waarmee ze de C. Buddingh’-poëzieprijs won. Hogere natuurkunde is haar zesde dichtbundel.

Daarnaast is Deckwitz een aanwezige publieke persoonlijkheid. Haar poëzie draagt ze regelmatig voor op Lowlands, Poetry International en De Wereld Draait Door. Ze is columnist bij NRC en presentator bij de podcast Boeken FM. Haar poëziegids Olijven moet je leren lezen werd een bestseller. Voor de boekenweek 2020 schreef ze het boekenweekgedicht Rebel. Zo groeide ze de afgelopen jaren tot een van de belangrijkste ambassadeurs van de poëzie in Nederland.

Voor meer info zie haar profiel op Uitgeverij Pluim.

Foto: © Michel Goossen