Kluwer

Prof. dr. Esther Kluwer

Psycholoog
7 opnames & 3 events
Esther Kluwer is senior docent en onderzoeker aan het departement Sociale, Gezondheids- & Organisatie Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hiernaast is ze bijzonder hoogleraar Duurzame Relaties en Welzijn aan de Radboud Universiteit.

Kluwer doet onderzoek naar de kwaliteit en duurzaamheid van partnerrelaties. De centrale vraag is hoe en waarom partners (en ex-partners) hun relatie onderhouden, soms onder stressvolle omstandigheden, en hoe dit van invloed is op het welzijn van partners en hun kinderen. Haar werk beslaat een diversiteit aan onderwerpen, zoals (COVID-19)stress, autonomie en verbondenheid, de transitie naar het ouderschap, werk-prive balans, (v)echtscheidingen, vergeving, en interventies.

Uit haar onderzoek blijkt dat onder andere verbondenheid en autonomie van essentieel belang zijn voor een goede relatie. Partners die op beide kenmerken hoog scoren, gaan bijvoorbeeld beter om met conflicten, omdat ze de eigenschappen van de ander los kunnen zien van wie zij zelf zijn of wat zij doen. De fouten van de ander hebben minder weerslag op het eigen zelfbeeld.