Tonkens

Prof. dr. Evelien Tonkens

Socioloog
3 opnames
Prof. dr. Evelien Tonkens is hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek sinds mei 2014.

Daarnaast is Tonkens lid van de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum, en van de Raad van Toezicht van Mondriaan GGZ, en redacteur van Socialisme en Democratie. Haar meest recente boek is Als meedoen pijn doet. Affectief burgerschap in de wijk (van Gennep 2013, met Mandy de Wilde). Eerder publiceerde ze onder meer: Mondige burgers, getemde professionals (Van Gennep 2008) en De beste de baas? Prestatie, respect en solidariteit in de meritocratie(AUP 2008, met Tsjalling Swierstra).

Tonkens was bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap bij de afdeling Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Tot februari 2012 verzorgde zij een wekelijkse column in de Volkskrant. Tussen 1988 en 2002 was Tonkens als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteiten van Groningen en Nijmegen en aan diverse onderzoeksinstellingen. Tussen 2002 en 2005 was zij woordvoerder zorg, welzijn en emancipatie voor GroenLinks in de Tweede Kamer.

Tonkens studeerde politiek-sociaal-culturele wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 promoveerde zij in de sociale wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift Het zelfontplooiingsregime. De actualiteit van Dennendal en de jaren zestig (Bert Bakker, Amsterdam).