Steenbeek

Dr. Gerdien Steenbeek

Cultureel antropoloog
1 opname
Gerdien Steenbeek werkt als universitair docent bij de opleiding Culturele Antropologie en bij de opleiding Liberal Arts & Sciences aan de Universiteit Utrecht.

Daarnaast is Steenbeek voorzitter van Netherlands Association for Gender and Feminist Anthropology (LOVA). Haar specialisatie ligt op het terrein van gender, in het bijzonder culturele betekenissen van gender in relatie tot multiculturalisme en globalisering. Ze studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht waarna ze werkzaam was bij Universiteit Leiden, bij Cedla (Centre for Latin American Studies) en sinds 1992 in Utrecht. Ze promoveerde in 1995 op een onderzoek naar veranderende betekenissen van gender in Mexico met de thesis "Vrouwen op de drempel: Gender en moraliteit in een Mexicaanse provinciestad". De locatie van het onderzoek was een provinciestad waar (illegale) kledingateliers en fabrieken als paddenstoelen uit de grond schoten en waar in opdracht van Noord-Amerikaanse bedrijven spijkerbroeken werden geproduceerd door vrouwen en meisjes voor de internationale markt.

Ze was betrokken bij de Mexicaanse vakbondorganisatie FAT , bij de oprichting van de naaistersvakbond “19 de septiembre” (een organisatie van arbeidsters uit de kledingindustrie in Mexico stad die zwaar getroffen werden tijdens de aardbeving op 19 september 1985) en bij de oprichting van de Schone Kleren Campagne. Steenbeek won in 2002-2003 de Docentprijs voor beste docent van de Universiteit Utrecht.