Scheltens

Harm Scheltens

Directeur Pastoefabriek
2 opnames
Harm Scheltens is directeur van de Pastoe fabriek. In de jaren tachtig zorgde hij ervoor dat het designlabel na een periode van crisis er weer bovenop kwam en een bekend bedrijf in de designwereld werd.

Zijn voorbeeld is de visie van Utrechtse architect Gerrit Rietveld: 'architectuur en design horen een maatschappelijke relevantie te hebben'.

In 1982 richtte Scheltens het Dutch Design Center op (een organisatie voor de top van de Nederlandse meubelmarkt). Het Dutch Design Center Initiative is een door hem bedacht forum voor kennisuitwisseling en discussie op het gebied van architectuur en vormgeving.

Scheltens is ook de initiatiefnemer van het in 2005 opgerichte Utrecht Manifest. Utrecht Manifest is een internationaal tweejaarlijks cultureel evenement voor ontwerpers en architecten waar hedendaagse ontwikkelingen in design en architectuur vanuit een sociaal perspectief worden bekeken. Een van de ambities is het zoeken naar verbindingen tussen cultuuruitingen en de samenleving en politiek. In 2007 kreeg Scheltens de benoeming Officier in de Orde van Oranje Nassau.