Louwerse

Dr. Henriëtte Louwerse

Neerlandicus en letterkundige
1 opname
Henriëtte Louwerse is Director of Studies en hoofddocent Nederlandse taal en letterkunde aan de University of Sheffield in Groot-Brittannië.

Na haar studie Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen verhuisde Louwerse in 1990 naar Yorkshire. Ze is gepromoveerd op het werk van de Nederlandse schrijver Hafid Bouazza van wiens werk ze nog altijd een fan is. Het onderzoek van Louwerse ligt op het gebied van migratie en literatuur, multiculturaliteit en de relatie literatuur en samenleving. Ze werkt momenteel met Liesbeth Minnaard (Leiden) aan Gemeenschap en verlangen, over de representatie van 'community' in recente Nederlandstalige romans. In Sheffield is ze betrokken bij de onderzoeksgroep Migration, Culture and Community en het Centre for Dutch Studies. Ze is de voorzitter van de Association for Low Countries Studies, vicevoorzitter van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) en redacteur bij het Journal of Dutch Literature.

Naast haar wetenschappelijk onderzoek is Louwerse onder andere betrokken bij citybooks.eu, een Europees project dat alternatieve literaire reisgidsen voor Europese steden ontwikkelt.