Maas

Prof. dr. Ineke Maas

Socioloog
1 opname & 1 event
Ineke Maas is universitair hoofddocent sociologie aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar Lange termijn ontwikkelingen in sociale openheid en uitsluiting aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In haar onderzoek focust Maas zich op diverse thema’s rondom mobiliteit en sociale ongelijkheid, zoals huwelijksmobiliteit, intergenerationele mobiliteit en genderongelijkheid. Daarin houdt ze vaak een vergelijkend en historisch onderzoeksperspectief aan. Zo is ze momenteel betrokkenals onderzoeker bij een onderzoeksproject van Instituut Gak dat onderzoekt of het (niet) beschikken van bepaalde hulpbronnen leidt tot uitkeringsafhankelijkheid.

Maas werkt sinds 2002 als universitair hoofddocent bij de vakgroep sociologie aan de Universiteit Utrecht. In 2012 werd ze daarnaast aangesteld als bijzonder hoogleraar Lange termijn ontwikkelingen in sociale openheid en uitsluiting aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het doel van haar leerstoel is het beschrijven en verklaren van internationale en historische verschillen in sociale mobiliteit en uitsluiting.

Hiernaast heeft Maas meegewerkt aan meerdere boeken over mobiliteit en ongelijkheid, zoals het in 2005 uitgekomen Marriage Choices and Class Boundaries (Cambridge University Press). Ook is ze co-auteur van het werk Hisclass: A Historical International Social Class Scheme dat in 2011 werd uitgegeven door Leuven University Press.

Foto: Peter Valckx