Kate

Dr. ir. Inge Loes ten Kate

Astrobioloog
3 opnames & 1 event
Dr. ir. Inge Loes ten Kate is onderzoeker Astrobiologie bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daar doet ze onderzoek naar organische stoffen op Mars.

Dr. ir. Inge Loes ten Kate studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Ze promoveerde in de Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Als onderwerp koos ze de afbraak van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, aan het oppervlak van Mars. Ze ontwikkelde samen met collega's onderzoeksmodellen om de situatie op Mars na te bootsen. Daarna vroeg ze zich af of je ook op Mars zelf dit soort onderzoek kan doen.

Na haar promotie kreeg ze de kans deel uit te maken van het SAM-team (Sample Analysis at Mars) bij het NASA Goddard Space Flight Center. Op dit moment ontwikkelt het SAM-team de zogenaamde VAPoR, een spectrometer die in de toekomst meegenomen kan worden op maan- en asteroïde missies. Een spectrometer detecteert de organische stoffen aan het oppervlak van een planeet die een aanwijzing kunnen zijn voor het bestaan, of hebben bestaan, van leven.

Inge Loes ten Kate benadrukt het belang van verder onderzoek naar organische stoffen op Mars. Zij is ervan overtuigd dat we ook op Mars zelf moeten zoeken naar sporen van leven. Dit is belangrijk, omdat we zo te weten komen of er leven is op Mars, maar ook omdat we de ontwikkeling van het leven op aarde dan beter kunnen begrijpen.