Tames

Prof. dr. Ismee Tames

Historicus
Prof. dr. Ismee Tames is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Tames bekleedt de bijzondere leerstoel Stichting 1940-1945: een geschiedenis en betekenis van verzet tegen onderdrukking en vervolging aan het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Doel van de leerstoel is om de herinnering aan verzet, vervolging en geweld tegen burgers in de jaren 1940-1945 levend te houden.

Tames interesseert zich in de gevolgen van oorlog en bezetting voor samenlevingen, de ervaring van oorlog, processen van in- en uitsluiting, en het gedrag en de keuzes van mensen in oorlogstijd.

Tames is tevens directeur onderzoek bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Bij het NIOD werkte zij aan verscheidene projecten waarin de oorlogservaring centraal stond. Als onderzoeker bestudeert Tames de manieren waarop mensen en samenlevingen omgaan met oorlog. Momenteel doet zij onderzoek naar ervaringen van stateloosheid sinds de Eerste Wereldoorlog.