Baar

Jeroen van Baar

Neurowetenschapper
1 opname
Jeroen van Baar is promovendus decision neuroscience aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen.

Hij doet onderzoek voor het project Normen, Schuld en Reciprociteit naar hoe mensen sociale keuzes maken in een economische context.

Van Baar haalde zijn bachelor in liberal arts & sciences aan University College Utrecht, waarna hij afstudeerde bij de master neuroscience & cognition aan de Universiteit Utrecht.

In 2014 verscheen zijn boek De prestatiegeneratie: een pleidooi voor middelmatigheid. In dit boek neemt hij de prestatiedrang van zijn eigen Generatie Y, die hij maximalisten noemt, onder de loep. “We proberen op alle vlakken van ons leven het maximale te behalen. We willen een excellente studie volgen en de hoogste cijfers halen, een topbaan bemachtigen, de meeste sociale contacten hebben, een perfecte relatie onderhouden en op de vetste vakanties gaan.” Van Baar concludeert dat twintigers niet gelukkig worden van de drang de allerbeste te willen zijn, mede door de keuzestress die dat met zich meebrengt. Twintigers kunnen de onvermijdelijke middelmaat beter op waarde leren schatten.