Vrieze

Jop de Vrieze

Wetenschapsjournalist
1 event
Jop de Vrieze is wetenschapsjournalist.

De Vrieze werkt als zelfstandig wetenschapsjournalist voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Groene Amsterdammer, Quest en Science Magazine. Met een achtergrond in de biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie schrijft hij voornamelijk over levenswetenschappen. Daarnaast schrijft hij veel over het wetenschappelijk bedrijf en het grensvlak tussen wetenschap en maatschappij.

De Vrieze won verschillende prijzen voor zijn journalistieke werk, waaronder in 2014 de VWN-publicatieprijs van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland, voor twee artikelen over Sanquin bloedvoorziening. In 2016 ontving hij de belangrijkste internationale wetenschapsjournalistieke onderscheiding, de AAAS Kavli Science Journalism Award, voor een onderzoeksjournalistiek artikel wat hij samen met zijn vrouw schreef naar aanleiding van de doodgeboorte van hun eerste zoon.

In 2016 publiceerde hij samen met Stephan van Duin het boek De Karakterman. Eerder scheef hij het boek Allemaal Beestjes (2014).

In 2010 richtte hij met collega's Bureau Wibaut op, een samenwerkingsverband van freelance journalisten.