Dijck

Prof. dr. José van Dijck

Mediawetenschapper
3 opnames & 1 event
José van Dijck is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht.

Van Dijck doet onderzoek naar media en wetenschap, mediatechnologieën, digitale cultuur, popularisatie van wetenschap en geneeskunde, en televisie en cultuur. Haar laatste boek The Platform Society. Public Values in a Connective World  kwam in 2018 uit bij Oxford University Press. Dat schreef ze in samenwerking met prof dr. Thomas Poell en dr. Martijn de waal. In dit boek focust ze op de steeds groter wordende rol van digitale platformen in Westerse samenlevingen.

Ze studeerde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in vergelijkende literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Californië, San Diego. Daarnas was ze universitair docent Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofddocent Media en Visuele Cultuur aan de Universiteit Maastricht. In 2001 werd Van Dijck benoemd tot hoogleraar bij het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze voorzitter was van 2002 tot 2007. Ze was decaan van Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam van 2008 tot 2011. Van 2015 tot 2018 was ze de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Van Dijck was daarnaast gasthoogleraar en -docent aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Australië zoals het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (USA) en de University of Technology, Sydney (UTS).