Dijck

Prof. dr. José van Dijck

Mediawetenschapper
2 opnames
José van Dijck is hoogleraar Vergelijkende Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2015 president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Van Dijck doet onderzoek naar media en wetenschap, mediatechnologieën, digitale cultuur, popularisatie van wetenschap en geneeskunde, en televisie en cultuur. Haar laatste boek The Culture of Connectivity. A Critical History of Social Media kwam in februari 2013 uit bij Oxford University Press. In dit boek geeft zij een historische en kritische analyse van de opkomst van sociale media.

Ze studeerde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in vergelijkende literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Californië, San Diego. Daarnas was ze universitair docent Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofddocent Media en Visuele Cultuur aan de Universiteit Maastricht. In 2001 werd Van Dijck benoemd tot hoogleraar bij het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze voorzitter was van 2002 tot 2007. Ze was decaan van Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam van 2008 tot 2011.

Van Dijck was daarnaast gasthoogleraar en -docent aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Australië zoals het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (USA) en de University of Technology, Sydney (UTS).