Egmond

Prof. ir. Klaas van Egmond

Milieukundige
16 opnames
Prof. ir. Klaas van Egmond is milieuonderzoeker op het gebied van luchtverontreiniging.

Na binnen het RIVM verschillende jaren leiding te hebben gegeven aan het lucht-, bodem- en wateronderzoek, werd hij vanaf 1988 als directeur Milieu verantwoordelijk voor het RIVM-milieuonderzoek als geheel. Van 2004 tot 2008 was hij directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau (tegenwoordig Planbureau voor de Leefomgeving). In die functie adviseerde hij het kabinet op het gebied van milieu-, natuur- en duurzaamheidsvraagstukken.

Klaas van Egmond is sinds 1995 als bijzonder hoogleraar Milieukunde aan de UU werkzaam. Van 2008 tot 2012 was hij fulltime faculteitshoogleraar Geowetenschappen. Vanaf 2012 bleef hij als buitengewoon hoogleraar aan de universiteit verbonden, in het bijzonder aan het Utrecht Sustainability Institute. Hij is tevens adviseur van de Triodos bank en lid van het bestuur van het NatuurCollege. In 2011 ontving hij de Rachel Carson Oeuvreprijs, toegekend door de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM).

Na zich decennia lang te hebben verdiept in de technische kanten van milieu- en duurzaamheid houdt Klaas van Egmond zich in toenemende mate bezig met de culturele kanten van het vraagstuk. Hij heeft daarover recent een boek gepubliceerd onder de titel Een vorm van beschaving (Uitgeverij Christofoor, 2010).

Zie verder www.klaasvanegmond.nl