Groot

Dr. Lennart de Groot

Geofysicus
1 opname & 1 event
Dr. Lennart de Groot is universitair hoofddocent Geomagnetisme aan de Universiteit Utrecht.

De Groot is werkzaam als universitair hoofddocent aan het Paleomagnetic Lab aan de Universiteit Utrecht. Deze onderzoeksgroep probeert betrouwbare informatie van het aardmagnetische veld op alle tijdschalen te verkrijgen, om het vroegere magnetische veld van de planeet beter te begrijpen.

De Groot onderzoekt hoe het aardmagneetveld sinds het begin van de aarde is veranderd, en hoe we kunnen voorspellen hoe het zich in de toekomst gaat gedragen. Ook onderzoekt hij fysische en chemische eigenschappen van natuurlijke magnetische mineralen. Het magnetische veld op aarde beschermt ons namelijk tegen grote hoeveelheden gevaarlijke kosmische straling. Is de vorm en kracht van dit magnetische veld op sommige delen van de aarde aan verandering onderhevig, en zou het zelfs kunnen verdwijnen?

In 2018 ontving de Groot de William Gilbert Award van de American Geophysical Union, ter erkenning van uitmuntend onderzoek op het gebied van magnetisme van aardmaterialen en de planeet. Daarnaast won de Groot in 2016 de tweejaarlijkse Vening Meinesz prijs voor het beste aardwetenschappelijk onderzoek binnen zes jaar na promotie.

De Groot promoveerde in 2013 cum laude op zijn onderzoek naar Geomagnetisme aan de UU.