Rossem

Prof. dr. Maarten van Rossem

Historicus
41 opnames
Prof. dr. Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en ging in 2008 met pensioen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Het grote publiek kent hem vooral als televisiepersoonlijkheid.

Zo is hij regelmatig in actualiteitenprogramma's te gast als deskundige. Naast deze televisieoptredens schrijft hij een column voor het Historisch Nieuwsblad,en heeft hij een eigen glossy, Maarten!genaamd.

In 2010 verscheen zijn boek Waarom is de burger boos? Maarten van Rossem over hedendaags populisme waarin hij antwoord zoekt op de vraag hoe het komt dat steeds meer Nederlanders de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite als vijand zien. Kapitalisme zonder remmen, over de opkomst en ondergang van het marktfundamentalisme, verscheen in 2011.

Maarten van Rossem gaf eerder bij Studium Generale onder andere de multidisciplinaire colleges Kapitalisme (2012), Populisme (2010), Lenin en Stalin (2010), De atoombom (2009) en WO I en WO II (2008) en sprak in het najaar van 2009 over de val van de Muur in de serie Oost en West. Ook sprak hij op het 50-jarig jubileum van Studium Generale.