Poorthuis

Prof. dr. Marcel Poorthuis

Theoloog
2 opnames
Prof. dr. Marcel Poorthuis (1955) is sinds 1992 universitair (hoofd-)docent aan de Katholieke Theologische School in Utrecht (tegenwoordig de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit Tilburg), waar hij in 2010 benoemd is tot hoogleraar met als leeropdracht de dialoog tussen godsdiensten.

Prof. dr. Marcel Poorthuis (1955) studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht en muziek aan het conservatorium in Hilversum.

Hij heeft meerdere boeken en publicaties op zijn naam staan met thema's als filosofie, rabbijnse literatuur, het vroegere christendom en de interreligieuze dialoog. Verder coördineert hij het onderzoeksproject 'Relations between Judaism en Christianity', over beeldvorming van het Jodendom, het Christendom en de Islam. In het kader van dit project schreef hij samen met theoloog en historicus dr. Theo Salemink een drieluik over beeldvorming over het Jodendom, het Boedhisme en de Islam: Een donkere spiegel. Nederlandse katholieken over joden. Tussen antisemitisme en erkenning (2006),
Lotus in de Lage Landen. De geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland(2009) en Beeldvorming van 1840 tot hedenen Van harem tot fitna. Beeldvorming van de Islam in Nederland 1848-2010(2011).