Reijen

Drs. Miriam van Reijen

Filosoof
1 opname
Miriam van Reijen (1946) is werkzaam als docent filosofie en ethiek aan de Academie voor Sociale Studies van de Avans Hogeschool in Breda. Daarnaast houdt zij zich de laatste jaren intensief bezig met Spinoza; in het bijzonder met zijn theorie over de passies en met zijn politieke filosofie, waarover zij een proefschrift schrijft.

Miriam van Reijen is afgestudeerd in de sociale filosofie, ethiek en cultuur- en godsdienstsociologie. Van 1973 tot 1985 was zij onder andere wetenschappelijk medewerker filosofie aan de Medische Faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen en docent aan diverse beroepsopleidingen voor maatschappelijk werkers en architecten. Na een verblijf van zes jaar in Nicaragua woont en werkt zij sinds 1990 weer in Breda.

Naast haar werk als docent geeft zij workshops en cursussen, waaronder Filosoferen over emoties, Filosoferen over de goede keuze, Filosofie als levenskunst, onder andere aan de Senioren Academie Brabant (HOVO) van de Universiteit van Tilburg en aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. Zij is voorzitter van de Vereniging voor Filosofie Onderwijs (VFO) en bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis. In 1995 kwam haar boek Filosoferen over emoties(Nelissen) uit. Van oktober 1998 tot oktober 2008 had zij een Filosofisch Café in Breda.