Tuzani

Najib Tuzani

Radicaliseringsexpert
1 opname & 1 event
Najib Tuzani is radicaliseringsexpert en adviseert overheden over polarisatie, radicalisering en extremisme in binnen- en buitenland.

Tuzani richtte in 2010 het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau Nuance door Training & Advies (NTA) op. NTA doet onderzoek en adviseert (inter)nationale overheden over gevoelige thema’s als gewelddadig extremisme, polarisering en radicalisering. Onlangs publiceerde onder meer het NRC, de Volkskrant en Het Parool resultaten van onderzoek dat NTA deed naar de groeiende rol van het salafisme, een fundamentalistische stroming in de islam, binnen Nederlandse moskeeën.

Opgegroeid in een achterstandsbuurt in Haarlem, zag Tuzani jongeren voor zijn ogen radicaliseren. Hij zette zijn ervaringen om in positieve acties, studeerde af aan de politieacademie en parallel aan zijn werk als teamchef bij de politie, rondde hij de opleiding islamitische theologie af. Ook maakte hij zich hard voor diversiteit en inclusiviteit als bestuurslid Kleurrijk Netwerk Politie Utrecht en de FNV.