Kartosen-Wong

Dr. Reza Kartosen-Wong

Media/cultuurwetenschapper
1 event
Dr. Reza Kartosen-Wong is schrijver en mediawetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.

Als docent Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam onderwijst Kartosen-Wong specifiek op het gebied van mediacultuur en culturele diversiteit.

In 2016 promoveerde Kartosen-Wong aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn promotieonderzoek bestudeerde hij hoe media en populaire cultuur een rol spelen in de vorming van culturele identiteiten en cultureel burgerschap van Aziatisch Nederlandse jongvolwassenen. Hij bepleitte dat Aziatische Nederlanders die hier geboren zijn, zich niet vertegenwoordigd voelen in Nederlandse films en tv series. Hierdoor voelen zij zich vaak niet gezien als ‘echte’ Nederlanders.

Daarnaast is Kartosen-Wong werkzaam als publicist en schrijver. Zo schreef hij de afgelopen jaren wekelijkse columns in Het Parool. In 2021 verscheen zijn essay in de bundel ‘In de keuken’. Deze verhalende bundel bestaat uit culinaire essays van verscheidene schrijvers, koks en restauranthouders.

Ook schrijft Kartosen-Wong met zijn vrouw Chee-Han inclusieve kinderboeken over gerechten uit verschillende culturen in Nederland. De boeken ‘Waar is mijn Noedelsoep?!?’ (2019) en ‘Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat’ (2021) beschrijven voor het eerst het perspectief van een Nederlands kind met een Aziatische achtergrond, zonder stereotypen.