Stigchel

Prof. dr. Stefan van der Stigchel

Cognitiepsycholoog
3 opnames & 2 events
Psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan het departement van Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht.

Zijn onderzoek richt zich op waarneming en aandacht; hoe mensen hun aandacht verdelen en hoe bepaalde dingen aandacht trekken. Hij schreef over dit onderwerp het populairwetenschappelijke boek: ‘Zo werkt aandacht.’ In 2018 kwam zijn nieuwste boek ‘Concentratie’ uit, over hoe concentratie werkt en hoe je je concentratie langer vast kunt houden. Van der Stigchel stelt in dit boek onder andere dat we ons momenteel in een 'aandachtscrisis' bevinden. We worden continu omringd door prikkels en het is moeilijker dan ooit om je ongestoord te concentreren. Hij laat zien waarom het goed is om je brein af en toe even af te sluiten van prikkels. Door je brein even rust te geven kan je concentratievermogen zich herstellen. 'Niksen' is dus niet saai, maar juist heel belangrijk!

Hiernaast is hij hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab, waar onderzocht wordt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld vormen met methoden als eye-tracking. Ook is Van der Stigchel lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.