Stigchel

Prof. dr. Stefan van der Stigchel

Cognitiepsycholoog
3 opnames & 2 events
Psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan het departement van Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht.

Van der Stigchel doet onderzoek naar waarneming en aandacht; hoe mensen hun aandacht verdelen en hoe bepaalde dingen aandacht trekken. Hij schreef over dit onderwerp het populairwetenschappelijke boek ‘Zo werkt aandacht.’ In 2018 kwam zijn boek ‘Concentratie’ uit, over hoe concentratie werkt en hoe je je concentratie langer vast kunt houden. In 2020 publiceerde hij het boek 'Grip op je aandacht'. Dit boek bevat 49 tips om je optimaal te kunnen concentreren. 

Van der Stigchel stelt dat we continu worden omringd door prikkels en het moeilijker dan ooit is om je ongestoord te concentreren. Hij laat zien waarom het goed is om je brein af en toe even af te sluiten van prikkels. Door je brein even rust te geven kan je concentratievermogen zich herstellen. 'Niksen' is dus niet saai, maar juist heel belangrijk!

Hiernaast is hij hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab, waar met methoden als eye-tracking wordt onderzocht hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld vormen.