Veldhoven

Stientje van Veldhoven

Politicus
1 opname
Stientje van Veldhoven is sinds 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van D66.

Als nummer 2 op de lijst is Van Veldhoven ook de fractiesecretaris. In de Tweede Kamer heeft Stientje onder andere de onderwerpen infrastructuur, natuur, energie en milieu in haar portefeuille.

In 2011 en 2012 werd ze door Natuurmonumenten uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. In de Duurzame 100 van Trouw staat ze dit jaar op nummer acht. Haar visie is dat door 'schoner en slimmer' te groeien duurzaamheid en groei samen kunnen gaan. Ze bedacht onder andere het jaarlijkse 'Groene spreekuur', waar deelnemers van de Duurzame Dinsdag hun initiatieven kunnen toelichten voor de Kamercommissie Duurzaamheid. Van Veldhoven wil dat Nederland binnen tien jaar onafhankelijk is van Russisch gas. Op dit moment experimenteert de Gasunie met het omzetten van overtollige energie uit wind en zon naar gas, dat zou een eerste stap in die richting kunnen zijn, hoopt ze.

Eerder werkte ze bij het ministerie voor Economische Zaken. Ook werkte ze lange tijd als diplomaat in Brussel, waar ze onderhandelde over Europese wetgeving.