Dehue

Prof. dr. Trudy Dehue

Wetenschapsonderzoeker
1 opname & 1 event
Prof. dr. Trudy Dehue is emeritus hoogleraar wetenschapsgeschiedenis en wetenschapstheorie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dehue focust zich momenteel op de geschiedenis van de veranderende kijk op en kennis over zwangerschap en abortus. In haar recente boek "Ei, foetus, baby" (2023) beschrijft ze de verhalen achter de feiten rondom zwangerschappen en zwangerschapsbeëindiging over de eeuwen heen. Het boek illustreert zowel de gruwelijke als liefdevolle technieken en denkbeelden rondom zwangerschap en bied een overzicht van de evolutie van kennis in dit vakgebied.

Ze schreef het boek de Depressie-epidemie dat in 2010 door NRC Handelsblad geplaatst werd op de lijst van 15 'moderne klassieken'. Dehue spreekt zich nadrukkelijk uit in het debat over psychiatrische diagnostiek. Zij is van mening dat het benadrukken van zelfredzaamheid bij ggz-patiënten averechts werkt. In 2014 verscheen haar boek Betere mensen over gezondheid als keuze en koopwaar. Hierin waarschuwt ze voor een overdosis aan gezondheidsadviezen en het labelen van afwijkend gedrag.

In 2011 is Dehue onderscheiden als Officier in de orde van Oranje Nassau vanwege haar buitengewone wetenschappelijk werk en het belang daarvoor binnen de wetenschap en voor de samenleving. Daarnaast ontving ze in 2019 de Akademiepenning van de KNAW.