Kanter

Wanda de Kanter

Longarts
1 opname & 1 event
Wanda de Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek, Nederlands Kanker Instituut. Ook is ze activist tegen de tabaksindustrie.

De Kanter behandelt ziektes als longkanker, voorheen ook COPD, en voert naast haar werk strijd om deze ziektes zoveel mogelijk te voorkomen. Hierin richt ze zich voornamelijk op het voorkomen dat jongeren gaan roken.

De Kanter is de drijvende kracht achter pogingen om de tabaksindustrie voor de rechter te slepen wegens de verslavende werking van roken en de Staat aan te klagen vanwege veelvuldige contacten met de tabaksindustrie (WHO FCTC 5.3). Thans loopt een zaak bij de bestuursrechter over de “sjoemelsigaretten”. 

De Kanter zette in 2014 tabaknee.nl op, een onderzoeksjournalistieke website over de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland. Ze richtte in 2009 de Stichting Rookpreventie Jeugd op met collega-longarts Pauline Dekker. Met Dekker schreef ze ook twee boeken over stoppen met roken.

De Kanter studeerde geneeskunde in Leiden, en vervolgde haar opleiding met interne geneeskunde in Gouda en longziekten in het VU Medisch Centrum. Zij werkte tot 2013 in het Rode Kruis Ziekenhuis (bekend van o.a. het Brandwondencentrum)

Zij was in 2019 een veelgeprezen gast in het televisieprogramma Zomergasten.