De gulden snede

Ware schoonheid

Duur 0:45:00 — Di 3 september 2013

De gulden snede

Bestaan er vormen die je op grond van een wiskundige waarheid wel mooi móet vinden? Denk bijvoorbeeld aan de verhouding van de Gulden Snede.

Bestaan er vormen die je op grond van een wiskundige waarheid wel mooi móet vinden? Denk bijvoorbeeld aan de verhouding van de Gulden Snede. Of aan de minder bekende 'line of beauty' van de Engelse kunstenaar William Hogarth (1694-1764). Hogarth geloofde dat zijn 'schone lijn' een universeel esthetisch principe was. Hij was niet de enige. Dr. Kieft vertelt over de 'line of beauty' en stelt dat de aantrekkingskracht van deze lijn niet te maken heeft met wiskundige principes, maar met de menselijke psychologie. Zelfs de meest abstracte vormen vormen van schoonheid, zoals driehoeken en symmetrie, vinden de oorsprong van hun aantrekkingskracht in de menselijke natuur. Behoort schoonheid in zijn algemeen niet tot de psychologie?

Spreker

Over deze serie

Ware schoonheid

Kun je schoonheid vangen in theorie? Wat is mooi? In vier lezingen geven wetenschappers uit verschillende disciplines, van neurofysiologie tot kunstgeschiedenis, antwoord op deze vragen.