Kennis onder druk

Machtige geheimen

Duur 0:45:00 — Wo 10 februari 2016

Kennis onder druk

Dr. Gustaaf Cornelis (Wetenschapsfilosoof, Vrije Universiteit Brussel & Universiteit Antwerpen) over de relatie tussen belangen en kennisverwerving en -benutting. Het gaat in deze reeks niet alleen om spannende onderwerpen in de sfeer van macht en geheimen, het gaat ook om de vraag 'hoe wetenschap werkt' en wat er op het spel kan staan bij kennisverwerving. Wanneer de druk stijgt groeit de kans op wetenschappelijk wangedrag en zelfs fraude.

Dr. Gustaaf Cornelis (Wetenschapsfilosoof, Vrije Universiteit Brussel & Universiteit Antwerpen) over de relatie tussen belangen en kennisverwerving en -benutting. Het gaat in deze reeks niet alleen om spannende onderwerpen in de sfeer van macht en geheimen, het gaat ook om de vraag 'hoe wetenschap werkt' en wat er op het spel kan staan bij kennisverwerving. Wanneer de druk stijgt groeit de kans op wetenschappelijk wangedrag en zelfs fraude. Hoe spelen belangen een rol bij geheimhouding in de wetenschappelijke wereld?

Spreker

Over deze serie

Machtige geheimen

Van doofpotaffaire tot complottheorie en onbekende bronnen: wetenschap onthult niet alleen, ze verhult ook. In hoeverre zit dit de zoektocht naar kennis in de weg?