It's a mans world

Van wie is het vrouwenlichaam?

Duur 1:30:41 — Ma 24 februari 2020

It's a mans world

Hoe bewegen vrouwen zich door een wereld die is gemaakt voor en door mannen? Met o.a. filosoof en informaticus dr. Maaike Harbers

Van medische zorg en openbare voorzieningen, tot het ontwerp van alledaagse technologie: het mannenlijf is de norm, het vrouwenlichaam de uitzondering. Dit levert veel problemen op. Die lopen op een schaal van kleine ongemakken tot levensbedreigende situaties, en alles daar tussenin. Zo hebben damesbroeken vaak geen grote zakken waardoor je telefoon er niet in past, filteren algoritmes CV's en advertenties ongunstig zodat de carriere mogelijkheden voor vrouwen beperkt blijven en worden medicijnen vaak alleen getest op mannen.

Hoe bewegen vrouwen zich door een wereld die is gemaakt voor en door mannen? En wat kunnen we eraan doen? Filosoof en informaticus dr. Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam) over de gender data bias, socioloog dr. Marjolein de Boer, Phd (Tilburg University) over het stigma op de overgang en andere aandoeningen die vrouwen treffen, en Geerte Piening (De Bovengrondse) over haar strijd voor openbare toiletten.

Sprekers

Over deze serie

Van wie is het vrouwenlichaam?

Na jaren emancipatiestrijd is het vrouwenlichaam nog steeds een strijdtoneel. Wat moet en kan er anders? Wetenschappers en experts over schoonheidsidealen, religie, seks en design.