Feiten en meningen in het migratiedebat

Strijd om het gelijk

Duur 1:32:16 — Wo 4 maart 2020

Feiten en meningen in het migratiedebat

Moet Europa ruimte maken voor niet-westerse migranten? Migratiehistoricus prof. Leo Lucassen vertelt over de rol van wetenschap in het vluchtelingendebat.

We kennen ze allemaal, de dramatische beelden van vluchtelingen. In kampen op Lampedusa. In vrachtwagens klimmend bij Calais. En natuurlijk de gammele bootjes op de Middellandse Zee. Heeft Europa plek voor deze mensen? De gemoederen in het vluchtelingendebat lopen vaak hoog op. Maar wat zegt de wetenschap? Zijn er naast al die meningen, ook feiten die iets kunnen bijdragen aan de discussie? Hoogleraar Migratiegeschiedenis Leo Lucassen (LEI) mengt zich regelmatig in de publieke discussie over migratie, die volgens hem te eenzijdig, pessimistisch en te hard gevoerd wordt. Hij vertelt welke lessen we moeten trekken uit de geschiedenis en reflecteert op zijn rol als wetenschapper in een gepolariseerd debat.

Spreker

Over deze serie

Strijd om het gelijk

Hoe werkt de strijd om het gelijk in wetenschap en daarbuiten? Een serie over het halen van gelijk als de belangen uiteenlopen, er veel op het spel staat en het machtsverschil groot is.