SG Actueel: Slimme bommen?

22
feb
2016

SG Actueel: Slimme bommen?

SG Actueel
Wie is verantwoordelijk en aansprakelijk voor oorlogsvoering met drones? Met informaticus prof. John-Jules Meyer en techniekfilosoof dr. Merel Noorman.

Sinds kort voeren Nederlandse F16's bombardementen uit op Syrië. Drones brengen de doelwitten in kaart voor deze 'slimme' bombardementen. Niet lang geleden waren vliegende robots nog science fiction. Nu is het realiteit. We zijn gewend geraakt aan drones die zelf hun gedrag aanpassen aan de omstandigheden waarin ze gebruikt worden. Naast vragen over hoe zulke slimme technologie eigenlijk werkt, zijn er zorgen over mogelijke gevolgen. Dat geldt zeker voor militair gebruik. Soms gaat het namelijk mis, en vallen er burgerslachtoffers. Hoe slim zijn die bombardementen dan?

Informaticus John-Jules Meyer neemt ons mee in de wereld van slimme machines. Hoe maken ze eigenlijk keuzes? En wat maakt een systeem intelligent? En Merel Noorman, technologiefilosoof, bespreekt hoe we kunnen bepalen wie verantwoordelijk is voor de beslissingen van militaire robots.

Sprekers

Datum & tijd
Maandag 22 februari 2016 (19:00-20:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

SG Actueel

Bij Studium Generale houden we liever een vinger aan de pols van de tijdgeest dan dat we achter de actualiteit aanhollen. Maar soms kan wetenschap waardevolle verdieping bieden aan het nieuws van de dag . Op 22 februari en 11 mei spelen we daarop in met SG Actueel.