De mythe van het ‘wij-gevoel’

19
sep
2018

De mythe van het ‘wij-gevoel’

17 miljoen mensen
Ons ‘wij-gevoel’ bestaat uit een cultus van mythes, stelt historisch letterkundige prof. Lotte Jensen. Hoe veranderden wij-zij verhoudingen door de tijd?

Geroemd en verguisd: onze 'nationale identiteit' keert telkens terug in het publieke debat. Maar wat die precies omhelst is aan discussie onderhevig. Volgens historisch letterkundige prof. Lotte Jensen (RU Nijmegen) bestaat ons 'wij-gevoel' uit een cultus van mythes. De Nederlandse geschiedenis is er een van verdeeldheid. Tussen katholieken en protestanten, oost en west en republikeinen en Oranjegezinden. Het creëren van een groepsgevoel gaat vaak gepaard met het uitsluiten van anderen. Maar dat betekent niet dat de verhoudingen vastliggen of dat mythes niet belangrijk zijn, volgens Jensen. Aan de hand van voorbeelden uit onze geschiedenis laat ze zien hoe wij-zij-verhoudingen door de tijd veranderden. Wat is de invloed van grote rampen als overstromingen of de hongerwinter op ons gevoel van saamhorigheid? En hebben we een nationale identiteit nodig om een wij-gevoel te creëren?

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 19 september 2018 (18:00-19:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

17 miljoen mensen

De huidige maatschappelijke spanningen laten zien dat samenleven niet vanzelfsprekend is. Acht experts over de verhouding tussen individu en collectief in de 21ste eeuw.