Over dubbeltjes en kwartjes

10
apr
2019

Over dubbeltjes en kwartjes

Op zoek naar je roots
Het milieu waarin je opgroeit heeft veel invloed op de plek waar je terecht komt. Hoe bepaalt je afkomst je toekomst?

Als bakkerszoon treed je al lang niet meer automatisch in de voetsporen van je ouders. Ons ideaalbeeld van de samenleving is dat van een meritocratie. Een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft en je je plek op de sociale ladder verwerft op basis van je verdiensten (merites). Toch blijkt de beste voorspeller van je positie in de maatschappij nog steeds de sociale klasse van je ouders. Hoe kan dat? Waarom bepaalt in het Nederland van nu je afkomst nog steeds je toekomst?

Socioloog dr. Antonie Knigge doet onderzoek naar de achterliggende mechanismen van ongelijkheid. Wat geven je ouders je mee dat je toekomst bepaalt? Zit dat in je genen, het familiekapitaal of het milieu waarin je opgroeit? Knigge onderzoekt de wisselwerking tussen dit soort bronnen en de werking van onze instituties. Bevordert ons onderwijssysteem gelijke kansen voor iedereen of vergroot het juist de kansen van een selecte groep? En welke maatschappelijke veranderingen zijn nodig om van dubbeltjes echt kwartjes te kunnen maken?

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 10 april 2019 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Op zoek naar je roots

Vier wetenschappers spreken over de menseigen zoektocht naar 'wortels', wat je daaruit kunt afleiden en welke waarde we daaraan toekennen.